Καλώς Ήλθατε

Είστε στον χώρο του Βιολογικού Ελαιολάδου μας
"Ρίκια Μεσσηνίας"

που είναι το δώρο της Μητέρας μας Γαίας και του Πατέρα μας Ήλιου.





Ελαιο-Νέα


Ελαιόλαδο κατά της κατάθλιψης


Όσα περισσότερα τρανς λιπαρά (κορεσμένα) καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, δρουν κατά της κατάθλιψης.

Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά fastfood και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, «σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης», όπως υπογραμμίζουν στην έρευνά τους.
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.  
Πηγή: Medicalnews.gr





Η ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ελληνική κουζίνα -και δη η Μεσσηνιακή- είναι η πλέον χαρακτηριστική εκπρόσωπος της Μεσογειακής διατροφής και αποδεδειγμένα αποτελεί ένα από τα πιο υγιή πρότυπα διατροφής. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που κατέταξε την ελληνική διατροφή στην πρώτη θέση στις δέκα πιο υγιεινές του κόσμου.

Πολυετείς επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία. Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η συστηματική κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, αλλά πάνω από όλα η χρήση ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, την εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκίας.

Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάζουν την HDL (καλή) χοληστερόλη, που προστατεύει από την αθηρoσκλήρωση. Το ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τοκοφερόλες και υδροξυφαινόλες, που προφυλάσσουν τόσο από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, όσο και από τις διάφορες μορφές καρκίνου, με τη δέσμευση των ελεύθερων τοξικών ριζών.

Ενδιαφέρον είναι ότι η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με εκείνη του λίπους του μητρικού γάλακτος! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως, σύμφωνα με τη μελέτη επτά χωρών, οι κάτοικοι της Μεσσηνίας και της Κρήτης διαπιστώθηκε ότι έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο χαμηλά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα, ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Εντυπωσιακό δε είναι το εύρημα πως το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Μεσσηνία και την Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες!

Το πρόβλημα είναι πως, η παραδοσιακή αυτή δίαιτα έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια ώρα, οι πρόωροι θάνατοι από εμφράγματα και κακοήθη νεοπλάσματα τείνουν να λάβουν επιδημικές διαστάσεις. Οξύμωρη είναι η παρατήρηση ότι, οι Φιλανδοί κατάφεραν να μειώσουν τη συνολική θνησιμότητα του πληθυσμού τους από καρδιαγγειακά, υιοθετώντας τις βασικές αρχές της Ελληνικής διατροφής, τη στιγμή που οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν μια αρνητική πρωτιά, έχοντας ξεχάσει τις καταβολές τους!

Χρήσιμη πληροφορία
Ένας μέσος άνθρωπος δε χρειάζεται περισσότερες από δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως για να καλύψει τις ανάγκες του σε μονοακόρεστα λιπαρά, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνηθισμένη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της καμπάνιας «Μερίδες… το μέγεθος μετράει» του portal διατροφής mednutrition.gr, φαίνεται ότι το μήνυμα για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου έχει παρερμηνευτεί, καθώς η πλειοψηφία θεωρεί ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιεί τόσο το καλύτερο, αγνοώντας όμως ότι είναι πηγή λίπους, άρα και θερμίδων.

Θα ήταν περιττό να απαριθμηθούν ένα προς ένα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει η ελληνική κουζίνα, καθώς ο κατάλογος είναι μακρύς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή βασιζόμενη στις αρχές της διατροφής των Μεσσήνιων και των Κρητικών, συμπεριλήφθη προσφάτως στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.